03 mei 2019
Buitengewoon onderwijs breidt uit en Limburg krijgt voor het eerst een ziekenhuisschool
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits geeft 10 extra scholen een gunstig advies om hun programmatie buitengewoon basisonderwijs of buitengewoon secundair onderwijs uit te breiden. Ook wordt er een nieuwe ziekenhuisschool opgericht in Limburg die vanaf volgend schooljaar in Sint-Truiden actief zal zijn.
9 scholen uit het buitengewoon basis- en secundair onderwijs krijgen een gunstig advies om hun aanbod voor leerlingen met autisme uit te breiden. In de regio Leuven-Hageland gaat het om GO! SBSO Zonnegroen, Zoutleeuw voor type 2 en type 9 in opleidingsvorm 2.
Ziekenhuisschool
In Vlaanderen zijn er 7 ziekenhuisscholen in het basisonderwijs en 6 in het secundair onderwijs onder meer in Vlezenbeek, Leuven, Antwerpen, Zandhoven, Gent en De Haan. Vorig schooljaar volgden er dagelijks ongeveer 350 leerlingen uit het basisonderwijs en 440 leerlingen uit het secundair onderwijs les in een ziekenhuisschool. Het zijn scholen waar de gezondheid van het kind de hoofdrol speelt. Ze geven les aan zowel kankerpatiënten als jongeren die kampen met ernstige psychiatrische, emotionele of gedragsproblemen.
Vanaf volgend schooljaar komt er ook in Limburg voor het eerst een ziekenhuisschool. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits keurde hiervoor de aanvraag ingediend door het psychiatrische ziekenhuis ‘Asster’ in Sint-Truiden goed. De school in Sint-Truiden zal ook een vestigingsplaats hebben in psychiatrisch kliniek Alexianen in Tienen. De nieuwe ziekenhuisschool gaat de naam ‘De Radar’ dragen en zal 48 plaatsen hebben voor leerlingen uit het secundair onderwijs.
In een ziekenhuisschool speelt het schoolteam in op de specifieke onderwijsbehoeften van elke leerling. Hiervoor werken ze samen met de thuisschool van de leerling. Het doel is om de leerachterstand te beperken en een terugkeer naar die school vlot te laten verlopen. Er worden afspraken gemaakt met de leerling, de ouders, de school van herkomst en met een verpleegkundige of iemand van het behandelingsteam.